dimanche 8 juillet 2012

2de druk "ALENA VAN DILBEEK"


Zopas verscheen bij http://www.bola-editions.be/ de tweede druk van "ALENA VAN DILBEEK" van dichter Alain Vanclooster en tekenaar Steven Selschotter.  Deze herdruk valt op en verschilt van de eerste druk door twee reproducties van authentieke houtsnedes uit 1518 (bron: Koninklijke Bibliotheek van België te Brussel) !
De eerste druk gaf bij enkele lezers aanleiding tot de volgende reacties:
"Je fijne hertaling van de legende van Alena van Dilbeek is een vlot leesbare en vooral poëtische tekst geworden die zich uitstekend leent om voorgedragen te worden. Interessant is, dat je het oude gegeven zo danig ontbolstert, dat het hedendaags klinkt in zegging en beeldend woordgebruik, waartoe de tekeningen van Steven Selschotter met hun hoekige expressionistische kanten (ik dacht eventjes aan Permeke) ook veel bijdragen. Als dichter sluit je met dit werkje aan bij de groep schrijvers die een correctie aanbrengen aan een erfgoed dat we allemaal meedragen zonder verder nadenken. Veel dingen van vroeger dienen dringend afgepoetst. Daar dienen ook dichters voor, om het waardevolle van vroeger op zijn echtheid en waarheid te analyseren en op een kunstzinnige manier te wijzen waar de mensheid zich heeft vergist of nog dreigt zich te vergissen." (Roger Arteel, theaterrecensent)
"Mooi verhaal, mooi verteld, mooi getekend, proficiat!" (Kristien Bonneure, journalist Cobra.be)
"De legende van Alena van Dilbeek is een parel van een liefdesgeschiedenis die dertienhonderd jaar na haar ontstaan nog altijd aan de ribben blijft hangen. Het heeft iets van Romeo en Julia, maar dan uit de 7de eeuw. Meesterlijk goed, superieur, vind ik het slot van de legende." (Johan Bovyn, dichter)
"Erg mooi, knappe hervertelling, een pageturner met cliffhangers zelfs, leuke en sterke taal, verrassend slot, bravo." (Lucas Vanclooster, VRT-radiojournalist)

Aucun commentaire: