jeudi 18 octobre 2012

INTERACTIEVE LEZING ALENA VAN DILBEEK

ZATERDAGAVOND 3 NOVEMBER 2012
De legende van Alena van Dilbeek, die leefde in het begin van de 7de eeuw, blijft kunstenaars en wetenschappers inspireren. In het jaar 1518 werden haar leven en mirakels neergeschreven zoals we die vandaag nog altijd kennen. Nu, in 2012, heeft Alain Vanclooster het aangedurfd om deze oude legende te herschrijven op een meer hedendaagse wijze en met een stevige portie dichterlijke vrijheid (www.bola-editions.be ).
Vooraleer zijn poëtisch verhaal te publiceren, deed Alain Vanclooster heel veel opzoekingen. Hij trok verschillende keren naar de Koninklijke Bibliotheek van België te Brussel en snuffelde er in enkele eeuwenoude boeken. Hij bezocht de Sint-Ambrosiuskerk te Dilbeek en de Sint-Denijskerk te Vorst, en surfte op internet. Hij was zelf verrast door de massa boeiende informatie die hij verzamelde en zo groeide het idee om daarover een lezing te geven in Dilbeek.
In zijn interactieve lezing wandelt de auteur in vogelvlucht door 2000 jaar christelijke geschiedenis. Hij probeert de legende van Sint-Alena te plaatsen in zijn historische context, maakt vergelijkingen met de legendes van andere heiligen, legt verbanden met de Middelnederlandse literatuur en zoekt afbeeldingen van Alena in grafiek en schilderkunst.
Net zoals in zijn boek, zal Vanclooster ook tijdens zijn lezing taboes laten sneuvelen en waarden in vraag stellen. De luisteraars worden uitgenodigd om kritisch na te denken en actief te participeren aan het gesprek.
De interactieve lezing "Alena van Dilbeek - de Context" is een initiatief van CURIEUS PERPETUUM MOBILE KOEKELBERG en zal doorgaan op zaterdagavond 3 november om 20u in "den TAT" in de Kalenbergstraat 9 te Dilbeek.
De deuren gaan open om 19u en de inkom is gratis.

Aucun commentaire: