lundi 29 avril 2013

9/06/2013: HOKUSAI in Japanse Toren


Curieus PERPETUUM MOBILE Koekelberg organiseert een bezoek aan de tenstoonstelling "HOKUSAI" op zondagmiddag 9 juni 2013 om 15u in de Japanse Toren te Brussel/Laken.
Katsushika Hokusai (1760-1849) is wellicht één van de bekendste Japanse kunstenaars. Na een uitzonderlijk lange loopbaan liet hij een zeer divers oeuvre na, waaronder schilderijen, boekillustraties en prenten met alle klassieke thema's, zoals vrouwenportretten en landschappen. Zijn laatste woorden klonken nogal zen: " Nog tien jaar en ik zou een groot artiest zijn geworden. "
Vooral de landschappen en de overweldigende natuur hebben zijn faam gemaakt, zowel in Japan tijdens zijn leven als in het Westen, tot vandaag. Zijn voorstellingen van de berg Fuji gelden als iconen van de Japanse prentkunst en misschien zelfs van het hele land.
Geheel in de Japanse traditie beeldt hij het landschap zelden af zonder menselijke aanwezigheid, in zijn geval met voorstellingen van de gewone man tijdens zijn dagelijkse activiteiten, zoals de kleine visser in de grote zee.
Hokusai maakte meer dan 30.000 kunstwerken. Hij hield zich vooral bezig met het maken van houtsneden, beter bekend als ukiyo-e. Tot zijn bekendste werken behoren " De grote golf van Kanagawa " (1832), de " Zesendertig gezichten op de berg Fuji " en zijn " Manga ". De "Hokusai Manga" (1814-1848) is een reeks schetsen gemaakt met de houtbloktechniek, over het leven van alledag.
Prijs: 4 EUR per persoon - het tentoonstellingsticket geeft ook toegang tot de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen
Info: avanclooster@skynet.be - 0476/93.52.13

Aucun commentaire: